Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Villám fotózás

A villám fotózás nem tűnik egyszerű dolognak elsőre, valójában azonban a megfelelő felszereléssel igen egyszerűen készíthetünk a lentebb látattakhoz hasonló felvételeket is, csak a kellő türelem szükséges hozzá.

Kétféle képpen állhatunk neki a villám fotózásnak. 

1. Videokamerával: Ez a módszer azt hiszem az olcsóbban kivitelezhető, bár nyilván vannak kamerák amik jóval drágábbak mint egy átlagos fényképezőgép. Tehát itt a lényeg, hogy egy bizonyos érzékenységre beállítjuk a kamerát, amin még a villámlás fénye nem vakítja el a teljes képet, és egy állványról vagy akár kézből is filmezzük a vihart. Ha ez készen van, akkor a gépünkre feltöltve a nyersanyagot elkezdhetjük kikeresgélni a villámokat tartalmazó képkockákat. Ezzel a módszerrel nem fogunk tudni igazán szép képeket készíteni, maximum egy csúcsszuper felbontású videókamerával. Az alábbi képeket például mobiltelefonnal készítettem, HD felbontásban (720p)

villam1.jpg

 

villam4.jpg

 

 2. Fényképezőgéppel: Ezzel a módszerrel készíthetőek el az internetről már jól ismert, igazán látványos villám fotók. Amire szükségünk van az egy bridge típusú vagy tükörreflexes gép, és egy fotóállvány. A lényeg a minél sokrétűbb konfigurálhatóság. (iso érzékenység, fehéregyensúly, záridő, blende állítása) Általában délután, este fele jellemzőek ezek a viharok, így nem kell külön bajlódnunk a nappali fényképezéssel (ahol tegyük hozzá igen nehéz lenne kivenni a villámokat). Szóval első lépésben, hogy megkíméljük a gépet a z esetleges sérülésektől vegyük le az érzékenységet a legalacsonyabb értékre. (iso 200-100) Ehhez kapcsoljuk át M - manuál üzemódba a fényképezőt. A fókusztávolságot manuálisan állítsuk be végtelen értékre (∞), a záridőt pedig a maximálisra (bulb, vagy ha ez nincsen akkor 15-20 sec). Készítsünk pár próba képet és állítsuk be ez alapján a fehéregyensúlyt, illetve a blende zártságát. Ez nagyjából F10-16 között mozog a villám fotózás esetén. Innentől kezdve már csak várnunk kell. Indítsuk el a "felvételt" és ha egy villám a nekünk kedvező irányban csapott le pár másodperc elteltével nyomjuk meg az expomnáló gombot/távirányítót ismét.Ha a kép túl fényes lesz, vagy túlzottan eltolódottak a színek, állítsunk rajta, és próbálkozzunk. Egy-két alkalom után már egyszerűen fog menni az egész folyamat, és szebbnél szebb fotókat tudunk készíteni.

 

villam_8.jpg

villamkaaaa.jpg