Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Más univerzumok?

2010.09.06

Forrás: [origo]

ÁRVÍZ-SEGÉLYVONAL

Támogassa 200 forinttal az árvízkárosultakat.Hívja a 1749-es számot, vagyküldje az "ARVIZ" szót sms-ben ugyanerre a számra
 
 
 
Minden eddig készített felmérésnél nagyobb térrészben vizsgálták a galaxisok eloszlását Ausztráliából amerikai és brit csillagászok. A 6dFGS (Six Degree Field Galaxy Survey) kutatóprogram keretében az égbolt 41%-át térképezték fel Heath Jones (Anglo-Ausztál Obszervatórium) vezetésével, az 1,2 méter átmérőjű UK Schmidt távcső segítségével.
 A munka során 125 ezer galaxis irányát és távolságát határozták meg, bolygónktól mintegy kétmilliárd fényév messzeségig. A felmérés eredményeként nyert adatbázis nagyobb a korábbi hasonló vizsgálatokkal készülteknél. Az új adatok alapján összeállították napjaink legrészletesebb térképét a Világegyetemről, pontosabban bolygónk déli féltekéjén megfigyelhető részéről.
 

A feltérképezett galaxisok számát tekintve az eddigi rekorder a Sloan digitális égboltfelmérés (SDSS) volt, amelynek keretében az égbolt közel 23%-áról készítettek részletes fotókat. A 6dFGS felmérés ennél is nagyobb adatmennyiséget rözített, amiben fontos szerepet játszott a munkában használt detektor: ez egyszerre 150 galaxis színképét képes felvenni.

 Az adatokból megalkotott térkép elemzése csak nemrég kezdődött, de máris feltűnő alakzatok mutatkoznak rajta. A galaxisok és galaxishalmazok eloszlása alapján hatalmas üregek azonosíthatók a Világegyetemben. Az úgynevezett szuperhalmazok által határolt buborékok már régóta ismertek - de ekkora térségben korábban nem sikerült azonosítani őket.
 Több száz hatalmas üreget találtak a felmérés során; a feltételezéseknek megfelelően az Univerzum buborékos szerekezete a Földtől 2 milliárd fényéves távolságig is jellemző. Emellett sok már korábban ismert alakzatot (pl. Shapley- és Hydra-Centaurus-szuperhalmaz) is azonosítottak, amelyeket ilyen részletességgel még nem sikerült tanulmányozni.
 

Forrás: Chris Fluke/Swinburne University of Technology

 

A több mint 100 ezer galaxist tartalmazó térkép részlete. A két sötét sáv a Tejút által kitakart égrészt jelzi, ahol a fősík csillagközi felhői elnyelik a távoli galaxisok sugárzását.

 

A térképen részletesen vizsgálható a Világegyetemben ma ismert legnagyobb anyagkoncentrációja, a Shapley-szuperhalmaz, amelynek galaxisai közel 600 millió fényévre vannak tőlünk.

 

Forrás: 6dFGS

 A felmérés eredményének részlete grafikus formában megjelenítve. Az eltérő színű pontok különböző vöröseltolódású galaxisokat jelölnek, ahol a 0,2-es érték közel 2,7 milliárd fényév távolságnak felel meg (6dFGS)

 

forrás: [origo]