Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Apophis kisbolygó

2010.03.01

Nemrégiben felbukkant egy cikk egy bizonyos Apophis kisbolygóról, melynek pályája nem a legkedvezőbb számunkra;két helyen is keresztezi a miénket.

De kezdjük az elején... Az Apophist 2004 ben fedezték fel, és mint későbbi pályaszámítások alapján kiderült két ponton is találkozik a Föld keringési pályájával. A kisbolygó 2029 ben közel 30.000 km-re fog elhaladni a Földtől így mitegy 13x közelebb mint a Hold. Ennek ellenére közel sem lesz akkora a látszólagos mérete mint a Holdé mivel 1200x kisebb annál. Így körülbelül a Hold 89-ad részének 0,34' nak fogjuk látni szabadszemmel. Ha a kisbolygó 2029-es ittjártával eltalál egy bizonyos gravitációs kulcslyukat és a pályája ennek következtében módosul, 2036- ban van rá esély hogy eltalálja a Földünket. Ebben az esetben valahol Kaliforniától nyugatra vagy a Csendes óceánba, vagy a szárazföldbe fog csapódni. Ha a szárazföldet sújtja a csapás a közeli városok elpusztulhatnak, és hosszabb - rövidebb időre a felverődő por és kőzetszemcsék miatt a Napot sem fogjuk látni. Ezek alapján azt gondolnánk hogy "akkor essen a vízbe!". Ám ez még rosszab következményekkel járna, úgynevezett megacunamit indíthat el amely a Földön végighaladva elöntené a tengerparti városok nagy részét. A kisbolygó eltérítésére nem terveznek nukleáris bombát bevetni, ám 2029-es elhaladásakor meg akarják tenni azon biztonsági intézkedéseket melyek megelőznék a katasztrófát. Egyelőre konkrét öltlet nincsen erre nézve, de felmerült egy kisbolygó vontató építésének terve is.

Az Apophis kisbolygó pályája még sokféleképpen változhat 2029 ig így nem biztosak ezen adatok, csak a mostani állás alapján ez várható. Mindenesetre az ütközésre kiszámított valószínűség (2036 ban) 1:250.000 ami nem túl sok, ám ez nem jelent még semmit.

Érdekesség még, hogy az ókori Egyiptomban Apep istenség testesítette meg a sötétséget, a teremtés pusztulását - a későbbi görög használatban módosult a név Apophisra.

 

 

Kép

 

adatok: [origo]

számítások (látszólagos méretre vonatkozólag): én :D

 

Vissza a főoldalra